CO2 Plan /beta

Estimering af CO2-udledning ved bebyggelse af udlagt boligbyggeri i en kommuneplan.

Værktøjet har til formål at give en indledende vurdering af den forventede CO2-udledning ved udnyttelse af udlagt boligbyggeri i en kommuneplan. Vurderingen holdes op mod den planetære grænse for hvor meget kommunen må bygge, hvis kommunen ønsker at leve op til Parisaftalen fsva. boligbyggeriet.

Hensigten er give et fagligt grundlag for landets kommuner, så det er muligt at leve op til planlovens formålsbeskrivelse om bl.a. at sikre en sammenhængende planlægning, der værner om landets natur, miljø og klima.

Formål

Værktøjet tager udgangspunkt i bygningsreglementets klimakrav, Reduction Roadmap og den gennemsnitlige boligbyggeaktivitet for hver enkelt kommune i perioden 2020-2022 (Danmarks Statistik).

Der tages udgangspunkt i en 12-årig planperiode fra 2024-2035 og at boligrummeligheden i kommuneplanen udnyttes til fulde i en ligelig fordeling henover planperioden. Estimatet af den samlede CO2-udledning tager udgangspunkt i bygningsreglementets minimumskrav for CO2e/m2/år (pt. 12 CO2e/m2/år , der trinvis skærpes frem mod 2029. Der skelnes i udregningen ikke mellem byggeri på under/over 1.000 m2 uagtet kravene i bygningsreglementet, ligesom der ikke tages højde for at byggerier kan leve op til den frivillige bæredygtighedsklasse.

Den planetære grænse for hver enkelt kommunes boligbyggeaktivitet er udregnet ved trinvis reduktion af kommunens historiske aktivitet i perioden 2020-2022 med 96 % frem til 2030. Reduktionen på 96 % tager udgangspunkt i konklusionen fra Reduction Roadmap.

Metode

Vil du vide mere?

Kontakt

Mathias Nordby
Tlf. 9390 0568
mn@urbanstudio.dk